Kayt ol

Eger sitemize yaptnz ilk ziyaretiniz ise, Ltfen ncelikle Yardm kriterlerini okuyunuz. Forumumuzda bilgi alveriinde bulunabilmeniz iin ncelikle Kayt olmalsnz. ye olmayanlar forumumuzda hibir ekilde aktivite uygulayamaz; Konu aamaz, Mesaj yazamaz, Eklenti indiremez, zel mesajlasamaz. Forumumuzu tam anlamyla kullanmak iin ye olabilirsiniz...

+ Yorum Gnder
Gsterilen sonular: 1 ile 5 ve 5
  1. #1
    Kaytsz ye
    Misafir

    Standart Mikroskobik canllar nasl oalr?

    Mikroskobik canllar nasl oalr?

  2. #2
    Bilgi Lideri - ait Kullanc Resmi (Avatar)
    Administrator

    Durum
    Offline
    yelik tarihi
    Jan 2011
    Mesajlar
    4.802
    Tecrbe Puan
    10

    Standart Cevap: Mikroskobik canllar nasl oalr?

    Bulabildiim kadaryla Mikroskobik Canllar Hakknda BilgiLer...


    Bakteri dnyas, canl eitliliine, neredeyse sonsuz denilebilecek bir oranda katkda bulunuyor. Her gn yeni trler kefediliyor ve birbirinin ayn olduu dnlen bakterilerin bile metabolizmalar incelendiinde, aslnda farkl trler olduklar ortaya kyor. Bakteriler, yeryznde yaamn sreklilii iin ok nemli birok biyokimyasal olayn gereklemesini salyor. Ksacas, yaamn temelindeki kimyasal olaylarn gereklemesini bakterilere borluyuz. Tek olumsuz ynleri bazlarnn hastalklara yol amalar; ancak, doann dengesinin korunmas asndan dnrsek hastalk yapc bakterilerin bile yararl olduu ne srlebilir. Dnya atmosferi iin oksijen kayna olan fotosentez olayn bitkilerin yannda fotosentetik bakterilerin de gerekletirdiini bilmek ok etkileyici. Byk bir retim zenginlii ve tr eitlilii olan bu grnmeyen kimyaclar, yani bakteriler bu ynleriyle bilime ve teknolojiye nemli olanaklar sunuyor.
    Y yaplm bir turuyu yemenin keyfine doyulmaz, ama turuyu tutturmas zordur. Su, tuz, sirke, eker, limon gerekir ve bunlarn birbirine oranlar da turunun kalitesini belirler. Turu yapmann amac, asitli bir ortam salayarak meyve ve sebzeleri korumaktr. Tuz ve sirke, ortamda rkl bakterilerin ve kflerin oalmasna engel olur. Tuzu az konulursa meyve ve sebzeler rmeye neden olan bakterilerin ortamda oalmas nedeniyle bozulur; turu amacna ulaamaz. Sebze ve meyvelerin zevkle yenilen turulara dnmesini ise sirkede doal olarak bulunan bakteriler salar. Turu yapm, besin saklanmas ve retiminde bakteri kullanmnn yalnzca bir rnei. Turu yaparken fermantasyon rn asetik asit olan Acetobacter bakterilerine oksijensiz bir yaama ortam salamak iin, kavanozun kapan hava almayacak ekilde kapatmak gerekir. Kavanozun iinde oksijen kalmas, turunun niteliini bozduu iin istenmeyen bakteri ve kf mantarlarnn oalmasna yardm eder. Turunun sonbaharda yaplmasnn da bir anlam var. Sonbaharda sebze-meyve bolluunun olmas ve bunlarn kn da yenebilecek bir ekilde saklanmasnn amalanmas bir yana, hava scaklnn ne ok scak ne de ok souk olmas da nemli. nk bakterilerin yaayabildii ve oalabildii belirli scaklk snrlar var. Ayn durum yourt ve peynir gibi dier besinlerin yapm srasnda da nemli. Bu besinlerin yapmn da bakteriler salyor. Laktik asit bakterileri ad verilen bu bakteri grubu, oksijensiz solunum yani fermentasyon yoluyla ekeri kullanarak laktik asit aa karyor. Bakterilerin belirli scaklk aralklarnda yaayabilmesinin nedeni ise enzimleri. Enzimler protein yapsnda olduundan, ilevlerini ancak belirli scaklklarda gerekletirebiliyorlar. Bakterilerin yaayabildikleri ve oalmalarn gerekletirebildikleri scaklk snrlar trden tre farkllk gsteriyor ve bakterilerin inanlmaz eitlilii bu noktada birok ynn ortaya koyuyor. Buzullarda ok dk scaklkta da scak su kaynaklarnn dayanlmaz scaklnda da yaayabilenler var. Bunun dnda, tuz ya da asit oran ok yksek ortamlarda yaayabilen binlerce tr bulunuyor.

    Mikrobiyolojiye giri niteliinde bir derse yeni balam olan rencilere ilk retilen eylerden biri bakterilerin doada her yerde bulunduudur. rnein, evinizin bahesindeki toprakta milyonlarca tr ve milyarlarca birey bulunabilir. lk laboratuvar uygulamasnda eitli ortamlardan alnan rneklerden hazrlanan kltrlerdeki mikroorganizma remeleri gzlenir ve rencileri akna evirir. Bunlarn birou zararszdr ve ekolojik dengenin srmesinde nemli ilevleri vardr. Bazlar ise insan ve hayvanlar iin hastalk etmenidir. Vcudun eitli blmlerinde enfeksiyona neden olabilirler. Hastalk etmeni bakterilerin bazlar besinlerin hazrlanmas ya da saklanmas srasnda temizlik koullarna uyulmadnda, besinlere bular, bunlarn iinde oalr ve toksin (zehir niteliindeki bileikler) retirler bu besinler insanlar tarafndan tketildiinde, sonucunda "besin zehirlenmesi" denilen duruma neden olabilirler. Hastalk etmeni olan bakterilerden korunmann yollar alamalara ve temizlik kurallarna zen gstermekten geer.


    Makroskobik Dnyann Mikroskobik Canllar

    Bakterilerle ilgilenmeye yeni balayan biri iin onlarn dnyasn kefetmek, yeni bir gezegen kefetmeye benzer. Dnyann en kk canllarndan olan bakteriler, gezegendeki doal ekolojik sistemlerin ileyiinde ok nemli bir yere sahiptir. Besin, mineral ve enerji dnglerinde "kimyac" gibi ilev gren bakteriler, canllar arasndaki ilikilerde etkin bir rol oynar. Bu yzden, bakteriler canllkla ilgili srelerin anlalmasna yardm ederler.
    Yaklak 3,5 milyar yl nce, yaayan ilk hcreler olarak ortaya ktklar belirlenen bakteriler en basit yapl canllar olmalarnn yannda, dnya yzeyinde belirli bir canl grubuna ait en byk ktleyi olutururlar.

    Bakteriler, canllar aleminde "Prokaryotlar" olarak adlandrlyorlar. Bitkilerin ve hayvanlarn yaamsal ilevlerinin birou, bu prokaryotik hcrelerin etkinliklerine bal olarak gerekleir. Atmosferdeki oksijenin yarsndan fazlasn fotosentez yapan Cyanobacteria ad verilen gruba ait bakteriler retir. Bu bakteriler nemli bir miktarda karbon dioksit ve azot gazlarnn organik bileik olarak balanmasna da yardm ederler. Atmosferle yer ve canllar arasndaki azot dngsnde, havadaki serbest azotun canllar tarafndan balanmasna ynelik tek mekanizma, baklagillerin kklerinde zel yumrucuklar iinde yaayan, yumrucuk bakterileri ya da cins ad Rhizobium olan bakteriler tarafndan salanyor. Bakterilerin, baklagillerle olduu gibi baka canllarla da simbiyotik (ortak yaam biiminde) ilikileri var. Bu ilikilerde karlkl yararlanmalar sz konusu. rnein, baz bceklerde yavrularn cinsiyetini, simbiyotik iliki iinde olduu bakteriler belirliyor. Gevi getiren hayvanlarda ise, sindirimi olduka zor olan selloz, barsaklarda yaayan bakteriler tarafndan paralanyor. Hastalk yapan bakterilerin konaklaryla olan ilikisi ise asalaklk biiminde (parazitik) bir yaam olarak deerlendirilebilir. Toprakta yaayan bakteriler de topraklarn verimliliine katkda bulunur. rkller (saprofitler) ad verilen bu bakteriler lm canllar paralayarak, onlarn proteinlerinde bal olarak bulunan azotun ve dier minerallerin topraa gemesini ve yeniden azot dngsne katlmasn salar. Bakteriler azot ve oksijen dnglerine katldklar gibi, karbon ve kkrt dnglerine de etkin olarak katlrlar.

    Bakteriler, yaklak 1 mikrometre apnda olup, hcre zarndan ve DNA ipliinden baka farkllam yap iermezler, hcrenin ii ise metabolik tepkimeleri srdren enzimler, kk organik bileikler ve inorganik iyonlarla doludur. Boyutlarnn ancak mikroskopla grlebilecek kadar kk olmasna bal olarak, onlarn Dnya'daki en yaygn yaam formlar olduklarn ve en byk canl grubu ktlesini oluturduklarn grsel olarak hissetmek pek zordur. 4,5 milyar yandaki Dnya'da yaklak 2 milyar yl kadar tek canl grubu olarak yaadklar dnlen bakterilerin en eski rnekleri olduu kabul edilen fosiller Bat Avustralya'da bulunmutu ve yaklak 3,5 milyar yl nce yaamlard. Bu fosil rneklerinin yapsndan ve iinde bulunduklar kayalarn zelliklerinden fotosentez yapan bakterilerin en az 3 milyar yl nce var olduklar belirlendi. Evrim srasnda oksijen reten fotosentetik bakteriler gibi canl formlarndan sonra, oksijen kullanan yaam formlarnn ortaya kt ve dier canl trlerinin de bylece olutuu dnlyor. Bu adan, bakteriler, canlln balangcnda da etkin bir role sahip grnyor.

    Bakteriler, yap bakmndan birbirine ok benzer gruplar altnda ele alnrlar. Bu yzden bakteriyologlar, bakterileri grnlerine gre deil, biyokimyasal zelliklerine gre deerlendirirler. Asit ya da metan retenleri, oksijeni ve kkrt indirgeyenleri olabilir. Enerjisini ok eitli kimyasal kaynaklardan elde edenleri bulunabilir; ancak, ou bakteri evredeki fiziksel ve kimyasal koullar uygun olmadka byyp geliemez. Son yzyl iinde Robert Koch'un nc almalaryla varlklar belirlenen bakterilerin, bugne kadar 5 000 tr tanmlanm ve bunun daha buzdann tepesi olduu dnlyor. Buzdann alt ksmlarnda ise birok hayvann sindirim organlarnda, derin deniz ve yer katmanlarnda yaayan trler var. Trlerin, zellikle de grn olarak birbirine ok benzeyenlerin nasl ayrt edildiine gelince, bunda da genler kullanlyor. Trleri birbirinden ayrmak iin 16S ribozomRNA'sn kodlayan gen incelenir. Bu gen her organizmada var; ancak, evrimsel anlamda yle yava deiim geiriyor ki, nkleotid dizilii bir trn tm bireylerinde tamamen ayn olabiliyor. Bu da trler aras farkllklar ortaya koymaya yaryor. Yine de aratrmaclar 16SRNA geni zerindeki almalarn, gerek eitliliin daha azna k tutacan dnyorlar. eitlilik zerine yaplan almalarda, ribozom RNA's ynnden baknca, kpek ve insann ayn organizmaym gibi grlebilecei de aratrmaclar dndren konular arasnda. Tr eitliliinin dier canllarda olduu gibi bir de biyokimyasal yn var. Bakterilerin biyokimyasal ileyileri ise, ancak laboratuvarlarda saf kltrler zerinde izlenebiliyor. Biyokimyasal ve ekolojik bilgileri yalnzca gen dizililerini inceleyerek elde etmek pek olas deil. Bir trn tm tipik zelliklerinin belirlenmesi laboratuvar almalarn da gerekli klyor. Bakterilerin bu tr eitliliinin nereden geldii dnlebilir. Hzl oalmalar, hareketli olmalar, yaygnlklar ve kaltsal yaplarnn mutasyonlar (DNA yapsnda oluan ani ve kaltsal deiiklikler) nedeniyle kolaylkla deiebilir olmas onlarn d koullarda oluan deiikliklere kolaylkla uyum salayabilmelerine olanak salyor. Haploid yapda olmalar, yani DNA'larnn tek zincirli olmas nedeniyle, mutasyonlarn oluturduu deiiklikler dier nesillere kolaylkla aktarlabiliyor. oalmalar da ok ksa srede gerekletiinden, yeni trlerin ortaya kmas da byk bir zaman almyor olsa gerek. Bakterilerde oalma ikiye blnme ile gerekleiyor. nsanda barsaklarda doal olarak yaayan bir bakteri tr olan Escherichia coli zerinde yaplan almalarda E. coli'nin 20 dakikada bir ikiye blnd belirlenmi. Neyse ki bir ok bakteri hemen lyor. Byle olmasayd, E. coli hcrelerinin 20 dakikada bir durmadan blndklerinde tm dnyay kaplayacak hacime 43 saatte ulaacaklar hesaplanm. Hatta iki saat daha getiinde 6,6 x 1020 tona ulaarak Dnya'yla yaklak olarak ayn arla gelecei de dnlm. ou bakteri hcresi ldnden bu duruma gelinmiyor; nk, besin iin aralarnda byk bir yar var ve dier baz organizmalarn (kf mantar ve baz bakteriler gibi) rettii doal antibiyotikler de onlar ldryor. Evet, bakteriler ayn zamanda dier bakterileri ldren antibiyotikler retiyorlar. Hatta vitamin sentezi yapanlar da var. la endstrisinde, bu bakterilerin saf kltrlerinin antibiyotik retmesi salanyor ve sentetik olmayan antibiyotikler ounlukla bu yolla elde ediliyor. Antibiyotiklerden baka, alar ve tbbi adan yararl baz enzimler de bakteriler tarafndan retiliyor. Antibiyotiklerin ounu toprakta yaayan bakteriler retiyor. Streptomyces'ler gibi, Actinomycetes grubuna ait olan bakteriler, tetrasiklin, eritromisin, streptomisin, rifamisin ve ivermektin gibi antibiyotikleri retiyorlar. Bacillus trleri basitrasin ve polimiksin retiyor. Difteri, bomaca, tetanoz, tifo ve kolera gibi hastalklarn alar da bakterilerden elde ediliyor.

    alnt

  3. #3
    Kaytsz ye
    Misafir

    Talking Cevap: Mikroskobik canllar nasl oalr?

    Pislikten oalyorlar

  4. #4
    Kaytsz ye
    Misafir

    Standart Cevap: Mikroskobik canllar nasl oalr?

    bu konuya cevap verin ya

  5. #5
    Kaytsz ye
    Misafir

    Standart Cevap: Mikroskobik canllar nasl oalr?

    Mikroskobik canllar blnerek cogalrlar

Konu Bilgileri

Users Browsing this Thread

u an 1 kullanc var. (0 ye ve 1 konuk)

Benzer Konular

  1. Tavan nasl oalr?
    By Kaytsz ye in forum Misafir Sorular
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 25-04-2012, 04:32
  2. Kpek nasl oalr?
    By Kaytsz ye in forum Misafir Sorular
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 21-04-2012, 20:09
  3. Canllarda mikroskobik canllar olur mu?
    By Kaytsz ye in forum Misafir Sorular
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 21-04-2012, 19:23
  4. Horozlar nasl oalr?
    By Kaytsz ye in forum Misafir Sorular
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 10-04-2012, 17:43
  5. Sinekler Nasl oalr?
    By Bir Sorum Var in forum Sizin Sorularnz
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 06-02-2012, 04:24

Bu Konudaki Etiketler

Bookmarks

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Var
  • Mesaj Yazma Yetkiniz Var
  • Eklenti Ykleme Yetkiniz Yok
  • Mesajnz Deitirme Yetkiniz Yok
  •  
Tm Zamanlar GMT +4 Olarak Ayarlanm. uanki Zaman: 03:13.
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.