LEK REEL

Malzemeler :

1 Kg irice ilek
6 bardak Toz eker
2 yemek ka Limon Suyu (ya da 3 gr limon tuzu)

Hazrlan :

ilekler bol su ile ykanr ve bekletilir. Bu yolla varsa kumlar ktrlr.

Bir tencereye bir kat ilek, bir kat eker koymak suretiyle tm ilekler denir. Bir gece bekletilir.

Ertesi gn sulanm ilekler hafif atete piirilmeye balanr. ekeri iyice eriyip kaynamaya balaynca 2 yemek ka limon suyu (ya da yarm kahve fincan su iinde eritilmi limon tuzu) yars katlr. Hafife kaynamaya braklr. stnde biriken kpk delikli bir kepe ile alnr.

Reelin kvama gelip gelmedii, koyulam reel urubundan kak ucu ile alp bir tabaa damlatlr. En son damla yaylmadan toplu ekilde duruyorsa, reel kvamna ulam demektir.

Reel kvama ulatktan sonra geri kalan limon suyu da katlr. Bir tam daha kaynatlarak soumaya braklr.

ilek Reeli piirildii tencerede soumaya braklr. yice souduktan sonra kavanozlara alnr ve kapaklar kapatlr.

Annelerimiz, ilek reelinin tane tane olmas iin ilekleri byk bir tencereye bir bardak macun halde yanmam kire katlarak hazrlanm kireli suya atarlar ve 2 saat kadar bekletirlerdi. Kireli su tehlikeli olduundan bu ilemin dikkatlice yaplmas ve kireli sudan alnan ileklerin de ok ok iyi ykanmas gerekirdi.

ilekler bekletilmeden piirilecekse yukardaki malzemelere 3 bardak su ilave edilmelidir.